Älykodin tietoturvasta on huolehdittava tarkkaan

Älykotia rakentaessa tulee jatkuvasti ottaa huomioon henkilön tietoturva. Älykoti on yhtä turvallinen kuin sen heikoin lenkki. Jokainen verkkoon kytketty laite on suojattava digitaalisilta tunkeutujilta. Älykodin hieno valvontajärjestelmä on käytännössä täysin turha, ja mahdollisesti jopa vahingollinen investointi, jos itse järjestelmää ei tehdä turvalliseksi.

Älykoti kasvaa sitä monitutkaisemmaksi mitä enemmän laitteita sen verkkoon kytketään. Tietoturvasta huolehtiminen ei ole kuitenkaan vaikeaa, eikä sen vuoksi tarvitse menettää yöuniaan. Hyvinkin yksinkertaisilla keinoilla voi lisätä turvallisuutta ja estää järjestelmän tietojen joutumisen vääriin käsiin.

Perusasiat kuntoon – vaihda oletussalasanat ja päivitä ohjelmistot

Älä koskaan jätä älylaitteissa valmiiksi määriteltyä salasanaa käyttöön. Läheskään kaikki laitteet eivät edellytä sen vaihtoa, mikä vaarantaa puolestaan tietoturvan. Verkosta on mahdollista löytää eri laitevalmistajien oletussalasanoja, joita tietoverkkojen murtautujat voivat hyödyntää. Jokaiselle erilliselle laitteelle tulee ehdottomasti asettaa oma erillinen salasana, jonka avulla laitetta voi hallita. Salasanan tulee olla monimutkainen ja se on hyvä vaihtaa säännöllisesti. Erilaisten salasanojen hallinta on haastavaa ilman erillistä työkalua, jolla voi hallita salasanoja. Yhden ulkoa opetellun pääsalasanan avulla voi avata salasanojen hallintasovelluksen, johon tallennetaan kaikki erilliset salasanat. Tällainen salasanojen hallintasovellus, joita on useita Internetissä saatavilla, tekee lukuisten erilaisten salasanojen hallinnasta helppoa.

Vanha ja päivittämätön ohjelmisto on yhtä suuri tietoturvariski kuin huono salasana. Vanhoista ohjelmistoista on usein löydetty tietoturva-aukkoja, joita verkkorikolliset voivat hyödyntää ja ottaa laitteen hallintaansa. Älylaitteiden sovellukset tulee päivittää säännöllisesti samoin kuin mikä tahansa muu tietokoneohjelmisto. Käyttöönototon ensimmäinen vaihe on tarkistaa, onko laitteen ohjelmistoon tullut päivityksiä.

Valitse luotettavat älylaitteet

Halvin vaihtoehto ei ole paras, varsinkaan kun kyse on omasta kodista. Alennuksesta ei kannata vanhoja laitemalleja hankkia, tai tilata epämääräisistä verkkokaupoista tuntemattomien valmistajien laitteita. Suurten tunnettujen valmistajien merkit ovat luotettavin valinta. Niihin on saatavilla teknistä tukea ja päivityksiä tehdään nopeasti, mikäli laitteen toiminnassa on ongelmia.

Viimeisimpänä toimenpiteenä kannattaa tehdä oman kotiverkon piilottaminen. Tällöin kukaan ulkopuolinen ei pysty liittymään verkkoon ilman tarkkoja tietoja verkosta. Verkon piilottaminen ulkopuolisilta laitteilta on kotiverkkolaitteiden perusominaisuuksia, mutta valitettavan usein sitä ei oteta käyttöön.

Toimi valveutuneesti ja tee älykodistasi tietoturvallinen näillä edellä mainituilla yksinkertaisilla toimenpiteillä.