Tervetuloa älykotia ja siihen liittyviä teknologisia ratkaisuja sekä ilmiöitä käsittelevälle sivustollemme.

Äly on saapunut luoksemme koteihin. Älypuhelimet ovat arkipäivää lähes kaikille ja älyä on alettu lisätä kelloihin, vaatteisiin ja kodinkoneisiin. Älykoti on noussut uudeksi puheenaiheeksi ja sen ominaisuuksia ja mahdollisuuksia käsitellään laajasti tässä blogissa. Lue lisää kaikesta, mitä älykodilla tarkoitetaan ja mitä älyn lisäämisellä voidaan saavuttaa.

Tutustu älykodin mahdollisuuksiin

Älykoti pitää sisällään digitaalisia toteutuksia, jotka lisäävät asumisen mukavuutta ja turvallisuutta. Uutisissa on raportoitu, että esimerkiksi älypeili voi olla henkilökohtainen sihteerisi ja että 5G ja IoT saattavat mullistaa arkemme. Onkin helppo kuvitella, kuinka aamulla peilin edessä seisoessa älypeili kertoo päivän aikataulun. Aihe saattaa kuulostaa kaukaiselta, mutta se on teknisesti täysin mahdollista toteuttaa. Käytännössä älykodilla toistaiseksi tarkoitetaan yleensä automaattisia säätöjä valaistukseen, ilmastointiin, lämpötilaan sekä kodinkoneisiin liittyen. Lisäksi viihdeteknologiassa ja siivoamisen automatisoinnissa on jo pidempään hyödynnetty älyteknologiaa.

Automaatio hyödyntää sensoreita ja säätää ilmastointia ja lämpötiloja asukkaan mieltymyksen mukaisesti. Se voidaan asettaa säätelemään esimerkiksi saunan lämpöä silloin, kun asukkaat päättävät saunoa. Liiketunnistimilla voidaan hoitaa niin valaistuksen automatiikkaa kuin turvallisuuttakin. Tyhjässä talossa ei kenenkään tulisi liikkua, joten älykoti voi lähettää hälytyksen asukkaalle havaitessaan liikettä silloin, kun asukas ei itse ole kotona.

Älykodit voidaan suunnitella myös vanhusten tai muun erityisasumisen tarpeisiin, jolloin vaaditaan lisäturvallisuutta. Liesitasot voivat olla itsestään sammuvia, samoin kuin kaikki muutkin päivittäin käytettävät sähkölaitteet. Lattioille tai mattoihin asetettavat sensorit voivat hälyttää poikkeavasta liikkumisesta tai liikkumattomuudesta asunnossa.

Monella meistä on jo yksittäisiä älykkäitä teknisiä ratkaisuja kodissaan ja kiinnostus niitä kohtaan kasvaa. Tulevaisuudessa älylaitteiden määrä varmasti lisääntyy niin uudisrakentamisessa kuin vanhojenkin asuntojen päivityksessä. Älykotitoteutukset edistävät asumismukavuutta ja usein myös keventävät asumiskustannuksia pitkällä aikavälillä. Aiheeseen kannattaa tutustua ja lukea tästä blogista lisää tietoa älykodeista.