Minulleko älykoti?

Kodin teknologian yksinkertainen tavoite on tehdä ihmisten arjesta helpompaa ja vapauttaa meitä tietyistä tehtävistä ainakin osittain. Tällaisia ratkaisuja ovat olleet esimerkiksi pyykkikone: nykyajan pyykkikone ei tarvitse kuin vain täyttää ja tyhjentää itse, sillä kone tekee suurimman ja raskaimman työn eli itse pyykkäämisen. Näin aikaa säästyy ja vapautunutta ihmiskapasiteettia voi hyödyntää muualla.

Älyteknologia onkin tästä sitten seuraava vaihe: sen idea antaa koneen ajatella keskinkertaiset asiat ihmisen puolesta ja poistaa näin ollen taas yksi työvaihe kodin ylläpidosta. Jos pysymme pesukoneissa, niin älypesukone annostelee automaattisesti oikean määrän pesuainetta punnittuaan ensin pyykit. Älyteknologia ei siis ole mitään korkean tason rakettitiedettä, vaan perinteisesti ihmisen suorittamien älyllisten tehtävien hoitamista ihmisen sijaan.

Miten älykodin saa?

Kodin älyteknologiaa ajatellaan yhä enemmän jo rakennusvaiheessa ja koteja rakennetaan niin sanotuiksi älykodeiksi. Näissä esimerkiksi sähköjohdot ja putkistot voivat olla etänä säädettäviä ja ne keräävät dataa vaikkapa asukkaiden kulutuksesta eri vuorokauden aikoina.

Koska muuttovalmiita älykoteja ei vielä ole niin paljoa markkinoilla, tyytyy moni päivittämään nykyisen kotinsa laitteistoa älykkäämpään. Tämä tarkoittaa juurikin esimerkkimme pesukonetta, joka annostelee itselleen sopivan määrän pesuainetta. Näillä uusilla laitteilla vanhaakin kotia saadaan parhaimmillaan pidettyä asumiskelpoisena pidempään, koska energian kulutus on vähäisempää.

Älyteknologialla varustetut kodinkoneet ovat usein internetin kautta yhteydessä toisiinsa tai kodin tietokoneeseen. Myös älypuhelimiin on saatavilla älykkäiden kodinkoneiden hallintaan tarkoitettu sovellus, jonka takana on usein laitteen valmistaja. Kodinkoneiden päivittämisestä on siis helppo aloittaa, mikäli muutto upouuteen älykotiin ei ole ajankohtaista.

Kenelle älykoti sopii?

Oikeastaan kenelle tahansa. Mikäli haluat kuluttaa kotitöihin entistä vähemmän aikaa, kannattaa miettiä, josko kodinkoneiden älyratkaisut auttaisivat sinua. Yhdestä yksittäisestä hankinnasta tuskin saa kovin suurta vaivaa säästöön, mutta vähitellen uusien laitteiden tullessa mukaan, aikaa jääkin vaikka mihin.

Älykoti on oikein suunniteltuna niin yksinkertainen, ettei sen peruskäyttöön tarvitse kuluttaa ikuisuutta. Älykotiin kuuluu myös se, että kodin asukkaat saavat ohjelmistolta itseltään apua pulmatilanteisiin. Kodinkoneiden valmistajilla on myös tarjolla entistä enemmän neuvontapalveluita, joilla asukkaita opastetaan kädestä pitäen käyttämään uutta tekniikkaa optimaalisella tavalla.