Tervetuloa älykotien maailmaan

Lähes jokainen kodin rakentamiseen ja sisustamiseen liittyvä messutapahtuma on nostanut keskiöönsä käsitteen älykoti. Älykäs asuminen on vakiintunut osaksi rakennusalaa ja se on kaikkien alan ihmisten puheenaiheena. Älykodin perusteet on syytä ymmärtää jokaisen, joka on asuntoa ostamassa tai rakentamassa itselleen omaa kotia. Tällä sivustolla avaamme lukijoille tarkemmin, mitä älykoti tarkoittaa käytännössä ja mitä kaikkea se voikaan sisältää.

Mitä älykoti oikeastaan tarkoittaa?

Älykoti ei ole vain trendisana tai jotain kaukana tulevaisuudessa tapahtuvaa utopiaa. Se on jo hyvin arkista todellisuutta suurelle joukolle miestä. Älylaitteet ovat usein vähitellen hiipineet koteihimme erilaisten älylaitteiden, kuten robotti-imurin tai älykaiuttimien myötä, mutta uudisrakentamisessa ja remontoinnissa älylaitteet on otettava suunnittelussa jo alusta alkaen huomioon parhaan hyödyn saamiseksi. Voit esimerkiksi lukea näiltä sivuilta, miten älykotiratkaisuilla saadaan hyvällä toteutuksella lisää turvallisuutta ja mukavuutta koteihin.

Joillekin voi tulla älykodista mieleen kokonaisvaltainen hallintajärjestelmä, joka valvoo kodin asukkaita aamusta iltaan herättäen asukkaan, tehden ruoat ja hoitaen tiskit automaattisesti sekä käskien asukkaat nukkumaan ajoissa. Osittain kyse on tällaisista ratkaisuista, mutta ajatus ihmistä hallitsevasta järjestelmästä on yliampuva. Älykoti tehdään auttamaan kodin askareissa eikä hallitsemaan kotia. Toinen yleinen virheellinen kuvitelma on älykodin kustannukset. Älykoti ei ole kallis investointi, johon vain harvoilla olisi varaa. Toki on mahdollista upottaa suuret summat viimeisimpiin teknologioihin, mutta suurin osa älykodin ratkaisuista on edullisesti toteutettavissa. Oikein toteutettuna älykoti voi myös säästää rahaa, kun esimerkiksi lämmityskulut pienenevät. Olemassa olevaan kotiin on älykästä rakentaa älyratkaisuja pienin askelin. Asukkaan kannattaa tällöin miettiä omista lähtökodistaan mistä kannattaa aloittaa. On mietittävä, haluaako tekniikasta vain siivousapua tai lisää viihdettä kotiin, vai oletko kenties huomannut sisäilman olevan ajoittain tunkkaista, johon haluaisit parannuksen.

Kokonaisvaltainen talotekniikka taipuu älyteknologiaan helposti, kunhan se vain osataan ottaa osaksi talon rakentamista tai remontoimista. Tämän blogin artikkelien kautta saat paljon lisätietoa aiheesta. Teemme katsauksen erilaisiin teknologisiin ratkaisuihin, jotka auttavat arkisissa asioissa. Suomalaisista kodeista vain harva voidaan vielä luokitella todellisiksi älykodeiksi, mutta kiinnostus on kasvavaa ja tulevaisuudessa älykotiratkaisut ovat arkipäivää suurimmalle osalle meistä.